徐汇区预初年级英语学能诊断测试题 - 内容 - 徐汇中学英语网

徐汇区预初年级英语学能诊断测试题

作者/来源:徐汇区教师进修学院    发布时间:2005-09-20

徐汇区预初年级英语学能诊断测试题      2005.9

(满分100分,60分钟完卷)

 

 

第一部分  听力(每小题念两遍,共30分)

 

 

一、选择听到的内容。(6分)

(   ) 1. A. fine                            B. nine                        C. mine

(   ) 2. A. let                          B. late                        C. last      

(   ) 3. A. basketball                    B. skateboard           C. baseball

(   ) 4. A. Eddie’s camera       B. Amy’s kite         C. Wendy’s candle

(   ) 5. A. in the blue dress

   B. in the white blouse

     C. in the pink shirt

(   ) 6. A. 7455356                 B. 7445356                 C. 7453356

 

 

二、根据听到的内容,选择合适的图片。(6分)

三、根据听到内容,选出合适的应答。(6分)

(   ) 1. A. It’s five.                                 B. It’s Friday.

(   ) 2. A. You’re welcome.                    B. Thank you.

(   ) 3. A. I’m sorry.                          B. There you are.

(   ) 4. A. Yes, I can.                             B. Yes, I do.

(   ) 5. A. A puppet.                              B. A branch.

(   ) 6. A. Good night!                           B. Good morning!

四、听对话,选择合适的答案。(4分)

(   ) 1. A. Yes, he can.             B. No, he can’t.                 C. He would like to.

(   ) 2. A. In the street.  B. Inside the box.          C. Inside the police station.

(   ) 3. A. White.                   B. Green.                           C. Black.

(   ) 4. A. Jane.                       B. Bob.                              C. Jack.

 

 

五、听短文,填入所缺词(每空格限填一词)8分)

    Today is ­­____1____. The students of Grade One go to school ____2_____, but they have ____3____ classes. Their teachers are going to take ___4_____ to the zoo. They take buses there. They get there at ___5_____ past nine.

How beautiful the zoo is! There are many trees, some hills, and a big lake. It’s spring now, and the flowers are coming out. There are ____6____ people there, too. They like to watch ____7_____. They are having a good time there. They ____8____ the zoo at three in the afternoon.

 

 

第二部分  基础识记(共30分)

 

 

一、将第II栏中单词划线部分的发音与第I栏中的音标一一对应,用ABC……填入括号中。(6分)

        I                             II

(   ) 1. /α:/                         A. school

(   ) 2. /е/                           B. read

(   ) 3. /з:/                          C. turn

(   ) 4. /θ/                           D. bath

(   ) 5. /i:/                           E. tooth

(   ) 6. /u:/                          F. bread

 

 

二、根据地点和对话内容填空,每空格限填一词。(12分)

1. (At McDonald’s)

  Kitty: I’m hungry, Mum.

Mum: What do you want?

Kitty: I want _________, __________ and __________.

2. (At home)

Mum: What do you need for school?

Kitty: I need _________, _________ and _________.

3. (In the jungle)

Ben: Can a _________ swim?

Simon: No, it can’t. But a _________ and a _________ can.

4. (In the classroom)

Miss Li: How are you going to Qingdao, Rose?

Rose: I don’t know yet. I can go there by ________ or by _______ or by ________.

三、选择最合适的答案。(12分)

(   ) 1. -- What are you doing, Wendy?

       -- I am making _______ kite.

              A. a                   B. an                      C. /

(   ) 2. My party’s _______ Saturday.

         A. in                            B. on                          C. at

(   ) 3. Which sign means “Don’t jump into the pool”?

A.                              B.                  C.

           

(   ) 4.  -- ________ the slide smooth?

       -- I think so.

              A. Does                      B. Is                            C. Do

(   ) 5. -- ______ skirt do you like, the red one or the blue one?

       -- The blue one.

          A. What colour            B. Which                     C. Whose

(   ) 6. -- Have you got _______ grapes?

       -- Yes, I’ve got _______.

             A. any … some           B. some … some         C. some … any

(   ) 7. I _______ with my nose.                                                            

       A. taste                 B. touch           C. smell

(   ) 8. -- Look! The traffic light’s yellow.

       -- ________

       A. Go!                        B. Wait!                      C. Stop!

(   ) 9. – What do you think of my new knife?

       -- Cool! It’s ________.

       A. fluffy                       B. sharp                      C. noisy

(   )10. -- Do you like the soft cushion?

       -- I don’t like the soft one _______ I like the hard one.

A. but                          B. and                        C. or

(   )11. -- What can the children see in the aquarium?

       -- _________

A. Rabbits.                  B. Parrots.                   C. Dolphins.

(   )12. -- Where are we going this weekend?

        -- ___________

A.     I’m going there with my mum.

B.     Let’s go to the Ocean Park.

C.     It’s going to be windy this weekend.   

 

第三部分  综合运用(共40分)

 

 

、选择所给句子,完成下列各组对话(每句限用一次)。(5分)

A. It’s Monday.

B. Let’s look at the map.

C. Physical Education.

D. Let me count them.

E. It’s mine.

1. -- How many chocolates are there in the box?

  -- _______1_________

2. -- Which subject do you like best?

  -- _______2_________

3. -- Where is the swimming pool?

  -- _______3_________

4. -- Whose hammer is this?

  -- _______4_________

5. -- What day is it today?

  -- _______5_________.

 

 

二、根据实际情况,书面回答问题(每格限填一词)。(11分)

1. Is your pencil case on the desk or under the desk?

  __________  ___________  ___________.

2. How do you come to school every day?

  __________  ___________.

3. What’s your mother’s job?

  She’s __________  __________.

4. When is your birthday?

My birthday is on the _________ of __________.

5. Do you do your homework every day?

  _________, I __________.

 

 

三、根据上下文内容,完成对话,每空格限填一词,首字母已给出。(6分)

Helen is an Amerian girl. She is talking a_______ the weather in Shanghai with Li Lei.

Helen: Hello, Li Lei! What’s the weather like in spring here?

Li Lei: It’s warm most of the time.

Helen: What about summer here?

Li Lei: It’s very h_______. I usually go s________ in the swimming pool.

Helen: Which s________ in Shanghai do you like best?

Li Lei: I like autumn best.

Helen: The weather here in winter is cold, isn’t it?

Li Lei: Yes, it is. I think it is c_______ than America.

Helen: Does it often snow in winter?

Li Lei: No, but sometimes. We need some thick clothes at that time.

Helen: What do you usually do then?

Li Lei: We usually m_______ snowmen.

 

 

四、阅读短文,判断下列句子是否正确(正确的用T表示,不正确的用F表示)。5分)

    Hi! I’m Emily, and I have a big red dog, Clifford. Every morning, my alarm clock(闹钟) rings(响) at seven o’clock. I wake up. First I have my breakfast. Then I feed Clifford. On school days, we go all the way to the school building. Some children in my school take a school bus. After school, I have a lot of homework to do. But when my homework is all done, I can play with Clifford. Clifford would like to fetch(拿来) sticks and balls like other dogs. After Clifford and I play, I eat dinner and get ready for bed. I whisper(轻轻的说) good night to my big red dog and dream(做梦) sweet dreams.

(   ) 1. Emily’s dog is called Clifford.  

(   ) 2. Emily set her alarm clock at seven AM.  

(   ) 3. Emily takes a school bus to school with Clifford.  

(   ) 4. Other dogs like to fetch sticks and balls, but Clifford doesn’t.  

(   ) 5. Emily really enjoys her life with Clifford.  

 

 

五、阅读对话,选出最合适的答案。(5分)

Man: Let me see now. Which bus do I need to get on?

Woman: Excuse me. Do you need any help?

Man: Yes, I want to go to Jinjiang Park, but I'm really lost(迷路). This is my first visit to Shanghai, so I have no idea on how to take the bus.

Woman: First, you need to take No. 49 bus to People’s Square. Then, take the underground to Jinjiang Park.

Man: All right. Oh, and how often do the underground come around this time of day?

Woman: Usually, they come about every five minutes or so.

Man: All right. And where do I get off ?

Woman: Get off at Jinjiang Park Station, eight stops from People’s Square. The sign at the station is written in English, so you'll be able to read it.

Man: Eight stops. Got it. Thanks for your help.

Woman: You’re welcome.

(   ) 1. Where does the man want to go?

A.     People’s Square                 

B.     Shanghai Museum               

C.     Jinjiang Park

(   ) 2. Which bus should the man take to People’s Square?

A.     No.1.

B.     No. 9.

C.     No. 49.

(   ) 3. How often do the trains come?

A.     About every five minutes.

B.     About every six minutes.

C.     About every seven minutes.

(   ) 4. Where should the man get off the train?

A.     At People’s Square Station.

B.     At Jinjiang Park Station.

C.     At Shanghai Stadium Station

(   ) 5. Can the man understand the sign at the station?

A.     Yes, he can.

B.     No, he can’t.

C.     Not mentioned(没提到).

 

 

六、以“我最喜欢的东西”为题,至少写5句话。(可以参考给出的问题提示)(8分)

Suggested questions:

1. What is your favourite thing?

2. What is your favourite thing like?

3. When did you like it ?

4. Why do you like it?

 

徐汇区预初年级英语学能诊断测试题   

第一部分  听力

一、选择听到的内容。

1. mine   2. late   3. skateboard   4. Eddie’s camera   5. in the blue dress  

6. 7445356

 

二、根据听到的内容,选择合适的图片。

1. A butterfly is an insect.

2. Coke is my favourite drink.

3. After school, I have some biscuits.

4. Simon is a singer and he likes music best.

5. Rose and Kitty put the rubbish in the bin.

6. Miss White is sitting at the desk.

 

三、根据听到内容,选出合适的应答。

1. What time is it now?        

2. Here are some birthday presents.

3. Don’t pick the flowers!

4. Can you spell that in English?

5. What do you need for Children’s Day?

6. It’s time for bed.

 

四、听对话,选择合适的答案。

1. M: Can I go out, Mum?

W: Look! It’s raining hard outside.

Q: Can the boy go out?

2. M: Is this your dog?

W: Yes, that’s Sam.

M: He was inside the police station.

W: Thank you very much.

Q: Where can the woman find Sam?

3. M: What colour is the small drum?

W: It’s green.

M: What colour is the big one?

W: Both drums are green.

Q: What colour is the big drum?

4. M: Excuse me, may I borrow your ruler, Jane?

W: Sorry, I am using it now. You can go and ask Jack.

M: All right. Thanks a lot.

Q: Who can probably help the boy?

 

五、听短文,填入所缺词(每空格限填一词)

  Today is Sunday. The students of Grade One go to school early, but they have no classes. Their teachers are going to take them to the zoo. They take buses there. They get there at half past nine.

How beautiful the zoo is! There are lots of trees, some hills, and a big lake. It’s spring now, and the flowers are coming out. There are many people there, too. They like to watch pandas. They are having a good time there. They leave the zoo at three in the afternoon.

1. Sunday   2. early   3. no   4. them   5. half   6. many   7. monkeys  

8. leave

 

2005学年六年级英语学能诊断测试题答案和评分标准

第一部分  听力

一、1 C   2. B   3. B   4. A   5. A   6. B

二、1. B   2. C   3. A   4. F   5. D   6. E

三、1. A   2. B   3. A   4. A   5. A   6. A

四、1. B   2. C   3. B   4. C

 

五、1. Sunday   2. early   3. no   4. them   5. half   6. many   7. pandas  

8. leave

 

第二部分  基础识记(共30分)

一、1. D   2. F   3. C   4. E   5. B   6. A

二、1. French fries, hamburgers, Coke ... (食品名称即可)

2. pens, uniforms, rulers ... (学习用品名称即可)

3. giraffe, frog, monkey ... (动物名称即可)

4. plane, train, ship ... (交通工具名称即可)

(答案不是唯一的,仅供参考)

三、1. A   2. B   3. C   4. B    5. B    6. A  

7. C   8. B   9. B   10. A   11. C   12. B

 

第三部分  综合运用(共40分)

1. D   2. C   3. B   4. E   5. A

二、1. On the desk.

        2. On foot. / By bike. / By bus. / By underground.

        3. a teacher. ... (职业名称)

        4. 序数词;月份

        5. Yes, I do. / No, I don't.

三、1. about   2. hot   3. swimming   4. season   5. colder/cooler   6. make

四、1. T   2. T   3. F   4. F   5. T

五、1. C   2. C   3. A   4. B   5. A

六、略

 

 

评分标准:

1、每空格各1分。

2、拼写错误及大小写错不给分。

3、答案模棱两可或模糊不清不给分。

4  ① 写话部分8分包括:书面表达5分和书写印象分3分;

② 写对5句话即可,多写不扣分;

③ 写话整篇内容不符合题目要求不给分;

④ 每个拼写、语法、大小写、标点等错误扣0.5分,一句中扣分不超过1分;

⑤ 誊分无半分,0.5分进整分;

⑥ 书写和印象分,由阅卷老师酌情掌握。

 

 

 

 


 

版权所有:上海市徐汇区教育局 地址:上海市漕溪北路336号
邮编:200030 电话:64872222 E-MAIL:administrator@xhedu.sh.cn
建议使用IE5.0以上浏览器 建议采用1024*768的分辨率